Lehotkai Judit

Lehotkai Judit vagyok , ruhaipari technikus és viseletkészítő.
Köszönettel tartozom azért, hogy a Népviselet Napja egyik nagykövete lettem. Deák-Zsótér Boglárka és Kormos Rebeka a Pompás Napok program vezetői kértek meg erre a hálás és örömteli feladatra. 

Április 24-e a Népviselet Napja. Ennek ötlete 7 évvel ezelőtt született meg Hrágyel Dóra fejében aki mögé Rebeka és Bogi beálltak, és teljes mellszélességgel támogatták a kezdeményezést.

Jómagam ruhaiparit végeztem és egész életemben textilek, kiegészítők és ruhák között sündörögtem. A magyar néphagyományőrzéshez 5 évvel ezelőtt érkeztem meg, mikor a Jóisten kinyitott számunkra egy kaput. Nagyobbik gyermekünk a gödi Búzaszem Általános Iskolában kezdte meg tanulmányait, amely iskola a hagyományőrzésre épül, a benne tanuló gyerekek életét a szervesen áthatja a néptánc, a népzene és mindenféle népi kézművesség. Az iskola mindennapjait és ünnepeit meghatározza a magyar hagyományokra épülő, keresztény családias nevelés.
Kezdésként az iskola ünnepi ruháit, néptáncos ruháit kezdtem készíteni majd sorban jöttek a felkérések, és végül megalakult saját vállalkozásom amely Lenvirág Műhely néven tevékenykedik a mai napig.
Webshopom fő profilja a gyermek néptáncos és népviselet, de gyakran készítek felnőttek méretében táncos, fellépő és hagyományőrző ruhákat. Ezen termékek magas színvonalát a Hagyományok Háza Viseletkészítő tanfolyamának és szakoktatómnak, Tajti Erzsébetnek köszönhetem, valamint a folyamatos tanulási vágynak amellyel belevetem magam az információgyűjtésbe mind a viseletek mind a számomra izgalmas hímzések terén. Szabadidőmben a Búzaszem Iskola felnőtt néptáncos csoportjában táncolunk férjemmel, illetve nagy örömmel járok énekelni Navratil Andrea Dúdolójába ahol számos tájegység népdalaival ismerkedhettem már meg. A legtöbbször varrás közben is énekelek.
Lételemem a KÖZÖSSÉG építése és fenntartása.
Kiemelten fontosnak tartom a gyermekek oktatásában a néphagyományőrzés szerepét, hogy tisztában legyenek a gyökereikkel és továbbvigyék, megmutassák a magyarság népi értékeit.