Németh Hajnal Aurora

Az Aurora FolkGlamour márkámmal évek óta azt tartom szem előtt, hogy a régi magyar népviseleteket, hímzés mintákat iparművészként újra alkossam és a mai világba is beillesszem.Az egyedi ruháimban és ékszereimben átalakítom a régi magyar népművészetet és a népviseleteket, felhasználom az eredeti antik darabokat és próbálom beilleszteni őket a mai korba. A ruháimmal és az ékszereimmel elnyertem a Hungarikum díjat egymást követő 4 évben.

A népviseletek és kiegészítőik szerelmeseként, misszióm, hogy mindenki számára újra hordhatóvá tervezzem őket. Az elmúlt években leginkább a színpadi megjelenésekhez készültek a műhelyemben fellépő egyedi, extravagáns, de mégis népi ruhák és ékszerek. Később egyszerűbb, de különleges ruhák és ékszerek is születtek, melyek ünnepi, akár hétköznapi formában is hordhatóak.

A szetteket divatfotósokkal örökítem meg, így kerülhettünk kétszer is Amerikai divatmagazin és egy Magyarországi újság címlapjára. A fotózásokon nemcsak modellekkel dolgozom, hanem tehetséges énekesnőkkel, színésznőkkel, táncművészekkel, akikkel szeretném bemutatni, hogy minden ember gyönyörű, minden test tökéletes, ha az előnyös részeket emeljük ki.

Az Aurora kollekcióimhoz különleges divatbemutatókat rendezek, a Mesés divatbemutató előadáson az autentikus népviseletek és hímzés minták, illetve az ezekből inspirálódott ruhák és ékszerek kerülnek bemutatásra. Előre kiválasztott magyar népmesék, balladák, gyűjtések és operák elevenednek meg a nézők szeme előtt, miközben egy kis szeletet tudunk megmutatni Magyarország kulturális értékeiből.

Az előadás a történetek rövid elmeséléséből, mozgásból, táncból, a ruhák és ékszerek közös összművészetéből áll. Úgy hívom az előadást, hogy „Komplex Magyar Élmény”: mert megjelenik a magyar népmese, ballada, legenda, opera, a néptánc elemei, a népdal eredeti és újra feldolgozott formában, a népviseletek és hímzés minták, tehát a népművészet is újra tervezve.

Úgy érzem, ha a különböző művészeti ágakat egy előadáson belül együtt használjuk fel, akkor talán jobban hatunk a nézők megnövekedett ingerküszöbére és haza térve talán több lesz a performansz egy-egy jó emléknél.

Ezzel az előadással már együtt dolgozhattunk Torontóban, Bécsben, Erdélyben, Németországban, s Magyarország sok táján, mindig a helyi táncegyüttesekkel, művészekkel, így ők is magukénak érezték a múltat és a régi balladákat, népmeséket, legendákat.

Célom a régi klasszikus üvegfestészet ékszerbe áttervezése, a népművészet megmentése és egyfajta környezettudatosság, nem kidobni szeretném a régi sérült, vagy ma már hordhatatlan darabokat, hanem új életre kelteni.

Folyamatosan kutatom, hogyan lehet a régi technikákat, motívum kincseket átemelni a jelenbe, úgy, hogy megtartsák szépségüket, értéküket, de hozzátegyem a saját kézjegyemet is. Szeretném megőrizni a múltunk értékes darabjait, miközben átformálom őket a mai világ számára is érthető, hordható, befogadható alakba.

Boldog lennék, ha újra népszerű lenne minden magyar számára a népviselet eredeti, vagy újra tervezett formában!